FAALİYETLERİMİZ
* Türkiye'nin ilk ve en büyük kapasiteli, sahipsiz evcil ve vahşi doğa hayvan barındırma ve iyileştirme merkezini kurmuştur (Bu merkez tüm Avrupa'nın belediye desteksiz yürütülen, ruhsatlı, arazisi devlete değil derneğe ait olma özellikleri ile tek ve en geniş kapasiteli tesisidir).
*HAYKOD kendi imkânları ile satın aldıkları arazide, Cemil Erkök Rehabilitasyon Merkezi'ni inşaa etmiş, 25 dönümlük kıraç alana 5.000 fidan dikmiş, bakımını üstlenip, yeşil alan yaratmış, bölgenin ikliminin yumuşamasını sağlamıştır.
* 2004 yılında kabul edilen, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun hazırlık aşamasında, ilgili bakanlıkların, komisyonların ve milletvekillerinin talebi ile HAYKOD tüm bilgi ve tecrübesini sunmuş, kapsamlı gerekçeleri ile tasarının alternatifini hazırlamıştır. Bu çalışmalar sonucunda 5199 sayılı Kanun, HAYKOD'un önerilerinin %80`i kabul edilmiş şekliyle, 2004 yılında hayata geçirilmiştir.
* Dünyanın pek çok ve Türkiye`nin her yerindeki, ayni misyonda görev yapan derneklerle yıllara dayalı iyi ilişkilerini ve iş birliğini geliştirmiş, pek çok yeni dernek kurulmasını sağlamış, örnek tüzüğünü paylaşmışltır.
* Kuruluşundan günümüze kadar geçen yarım asrı aşkın süre içerisinde, toplum sağlığını da gözetecek şekilde sahipsiz hayvanların aşılanması ve kısırlaştırmasının sağlanması amacıyla, belediyelerle, A.Ü.Veterinerlik Fakültesi ve özel veteriner hekimlerle gerçekleştirdiği ortak çalışmalarla on binlerce sahipsiz hayvanın aşılama, kısırlaştırılma, tedavi, bakım, beslenme ve barındırılmasını sağlamıştır. Her yıl ortalama 500 sahipsiz ve sahipli hayvanin kısırlaştırma ve aşılanmasını yaptırmaktadır.
* Kuruluşundan itibaren, Belediyelerin "Toplu itlaf" sisteminin, halkımız ve özellikle çocuklar üzerindeki olumsuz psikolojik etkilerini de göz önünde bulundurarak, sorunun fiziki çözümünde çare olamayacağını ispatlayarak, hatalar ve aksaklıklar konusunda belediyeler ile bilgilendirme çalışmaları yapmış, yerel yönetimlerin sahipsiz hayvanların kontrolünü insani yöntemlerle çözmesi konusunda pek çok proje üretmiş ve bizzat bilgilendirme yapmıştır. Hali hazırda bu çalışmalarına devam etmektedir.
* AOÇ Hayvanat Bahçesi ile yıllara dayalı dostluğunu koruyarak faydalı bilgi paylaşımını sürdürmektedir.
* Anaokullarında ve İlkokullarda "Hayvan sevgisi, hayvana yaklaşma ve hayvanla sağlıklı yaşam" konularında, teorik, pratik ve aktif eğitim çalışmaları yapmakta, hayvan sevgisi aşılayan çocuk kitapları yayınlamaktadır.
* Her sene anaokulları ve ilköğretim okullarında hayvan sevgisini yerleştirici eğitim çalışmaları ve ziyaretler yapmaktadır.
* Hali hazırda; İlköğretim öğrencilerinin, hayvanlarla ilgili performans ödevlerine, orta ve yüksek öğrenim öğrencilerinin dönem ödevlerinde, akademisyenlerin araştırma tezleri ve projelerine uzman görüşü sunmakta, bilgi aktarmaktadır.
* 1980'li yıllarda; Tarım Bakanlığı işbirliği ile Karadeniz`de kaçak yunus avının önlenmesini sağlamıştır.* Ülke genelinde veteriner hekim odaları, veteriner fakülteleri ile iyi ilişkiler kurarak, bilgilendirme ve bilgi edinme, bu bilgileri kamuya yayma görevini layığı ile yerine getirmektedir.
* HAYKOD gönüllüleri, yıllardır, Avrupa ve Amerika'nın pek çok büyük derneği tarafından konferanslara, seminerlere katılımcı ve gözlemci olarak davet edilmektedirler. HAYKOD, bu sayede edindiği faydalı bilgileri; ülkemizdeki diğer hayvan derneklerine, belediyelere ve veteriner hekimlerimize sunan bir köprü görevi görmektedir.
* Internetin yaygınlaşması ile; ülke genelindeki hayvan sahipleri, hayvanları koruma amaçlı Sivil Toplum Kuruluşları, hayvanseverler, basın, yerel yönetim bürokratları, veteriner hekimlerden oluşan haberleşme ağları, platformlar kurmuş, bu ağ sistemi içerisinde, sağlık, hukuk, eğitim konusundaki uzman bilgilerinin yaygınlaşmasına destek vermiştir.
* HAYKOD 2004 yılında, ilk olarak Çin`de canlı olarak derileri yüzülen kedi ve köpekler konusunu dünya kamuoyu ve basın dikkatine getirmiş, başlattığı kapsamlı kampanya ile bu konuda büyük adımlar atılmasını sağlamıştır. Aynı şekilde, ülkemizden yasadışı yollar ile Avrupa’ya illegal denek olarak ve kürk sanayine satılmak üzere götürülen hayvanlar için mücadele vermiş ve yakın bir geçmişte AB ülkelerinin kedi ve köpek kürkü ithal ve ihracatının yasaklanarak durdurulması ile ilgili kanunun çıkmasına büyük fayda sağlamıştır.
* HAYKOD, son yıllarda yoğun olarak, ülkemize kaçak yollarla sokulan ve pek çok hastalığı da beraberinde getiren hayvanların illegal girişlerini önlemek için yaptığı çalışmanın yanı sıra hayvanlara sağlıklı ortamlar sağlamayan Pet-shop’larla da mücadele etmektedir.
* HAYKOD her yıl, Armada AVM'de, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma gününde tüm halkın hayvanlarla birlikte olabilmesi ve hayvan sevgisini aşılamak için, muhtelif aktiviteler organize etmektedir. Halkımızın Türk Polisini yakından tanıması ve görev köpeklerinin hünerlerini öğrenmesini sağlamak amacıyla Çevik Kuvvet Köpek Eğitim Merkezi ile işbirliği yapmakta, gösteriler düzenlenmektedir.
* HAYKOD, geleneksel olarak her yıl “Sokak Kedileri” konulu fotoğraf sergisi ve hayvanlar yararına, eğitici resim sergileri düzenlemektedir.
* HAYKOD, Çocuk Esirgeme Kurumu çocuklarına hayvan sevgisini aşılamak için Cemil Erkök Rehabilitasyon Merkezi’ne geziler düzenlemektedir.
* HAYKOD, Internet sitesi, elektronik posta, telefon veya bizzat müracaat eden her kişiye, hayvanlar ile ilgili olarak bakım, sağlık, hukuk, psikoloji, eğitim konularında ücretsiz destek sağlamakta ve yanı sıra doğru kaynaklara yönlendirmektedir.
* HAYKOD, mağdur ve mahsur durumdaki sahipsiz veya sahipli hayvanların kurtarılması çalışmalarını bizzat veya itfaiye, AKUT v.b. kolluk kuvvetleri birlikte yapmaktadır.
* HAYKOD; kış aylarında; Eymir Gölü, Mogan Gölü, Karagöl’ün donması nedeniyle yiyecek bulamayan, tavşan ve benzeri hayvanlara sürekli yiyecek tedarik ederek hayatta kalmalarını sağlamaktadır. Ayrıca Haliç’te mahsur kalmış tavşanların beslenmesi ve kurtarılması için İstanbul’da başarılı bir organizasyon gerçekleştirmiştir.
* HAYKOD, 2008 yılında, İstanbul’da Hayırsızada’ya terk edilen 18 adet kedinin kurtarılması çalışmalarını organize etmiş ve gerçekleştirmiştir.
HAYKOD,
tüm faaliyetlerini ve bu duyuruya sığdiramadığı diğer projelerini,
devletten hic bir yardımı almadan, hiç bir kuruma mali yük getirmeden,
kendi cüzi imkanları ile bila ücret hizmet veren
az sayıdaki gönüllü kadrosu
ile
başarmıştır.